Kustoskinja nove 3M3 sezone And yet it moves* - On liminal drawing issues Anđelka Bnin-Bninski

--------------

ASXHMO: a shapeless collection

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zves Konstantinos - ASXHMO: a shapeless collection

Rad je usredsređen na pojmove bezobličnosti, nedoslednosti, ružnoće i ponavljanja; on ispisuje  zupčastu liniju koja povezuje svojstva crtanja sa aktom građenja i anomalijama na licu grada. Naslov rada je pozajmljen od grčke reči koja se koristi za „ružno“. Unutar reči je ukorenjen- prefiks „a“, što ukazuje na odsustvo i negaciju reči shema (σχημα), što znači oblik. U domenu bezobličnog, stvari nemaju ime, ni po održavanju velike udaljenosti od primitivnih oblika i njihovih derivata niti time što su sastavni deo složene celine, pa je razgraničenje ili prepoznavanje nemoguće. Ove pojave se obično nalaze negde između neobičnih susreta, slučajnosti, praznina, nasumično ili u pukotinama. Čini se da takva svojstva provociraju arhitekturu, ali su sastavni elementi crteža i izgrađenog okruženja.

 

Uspostavljanjem privremene alijanse sa ne-dizajniranim, ΑΣΧΗΜΟ koristi crtež kao alat za frenetičan natpis koji izdaje njegove komunikacijske vrednosti. Ova alijansa pruža prednost  sistematskom rukovanju bezobličnošću i  omogućava da se susretnemo s njom kao materijalnim i estetskim stanjem grada, koristeći pritom kreativne mogućnosti apstrakcije sadržane u procesu crtanja i zatim daljim pokretanjem ovih saznanja ka domenu građenja. ΑΣΧΗΜΟ se zapliće između građevinskog materijala i dekora, informiše se načinima ispunjavanja površina i umetnošću oblaganja zidova; njegovi proizvodi teže aktiviranju margine arhitekture i estetike.

 

 

 

 

 

 

 

Zves Konstantinos (1990, Solun) je licencirani arhitekta, živi i radi u Atini, Grčka.Bavi se arhitekturom kroz projektovanje zgrada, špekulativnih projekata, objekata i slika. Magistrirao je na odeljenju za arhitekturu na Univerzitetu u Tesaliji i nastavio svoje istraživanje kroz studije na programu Kritičke filozofije u New Centre for Research and Practice. Bavio se stambenim, komercijalnim, urbanim dizajnom, izložbenim dizajnerskim projektima. Deo njegovog rada čine grupne izložbe u Evropi i online, a jedan deo je objavljen u fanzinima, katalozima i časopisima.

--------------

ASXHMO_VisualEssay_3.jpg
ASXHMO_VisualEssay_2.jpg
ASXHMO_VisualEssay_4.jpg
ASXHMO_VisualEssay_1.jpg

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
najava_louse%20and%20eva_edited.jpg