3M3 | izlagačka sezona 2018/2019

Tracing the milieu - what were you thinking?

​Kustoskinja: Marija Bjelić

Tim8

Izložba: Opa!city

24. septembar – 1. oktobar 2019. 

 

“Opacity – the state of being opaque, or the degree to which something is opaque”

English Dictionary

 

“Opa, opa, neka, neka…”

Ljubiša Stojanović Luis

 

Namera projekta je da prikaže imaginarnu "zavesu", sliku našeg odnosa prema apsurdnim situacijama sa kojima se svakodnevno susrećemo u urbanom prostoru.

 

Opa!city istovremeno aludira na autističnost javnosti i društvene svesti u razumevanju zamagljenih društvenih strategija, dok s druge strane formira kovanicu Opa city, kao sarkastično gledište na grad koji je produkt takve društvene svesti.

 

U izgledu i funkcionisanju grada se dešavaju važne promene i, da bismo sa njima živeli, posmatramo ih kroz "zavesu" nivoa prozirnosti koji nam odgovara: nešto ne primetimo, nešto nam namerno promakne. Život u gradu postaje vreme između dva nova spektakla, a grad - mesto gde se spektakl neprekidno produkuje, postaje OPA! Grad.

 

Kao krajnji ishod, spektakl više ne izaziva zadivljenost novim, raskošnim ili velelepnim pojavama već  to OPA... postaje uzdah inercije društva i prihvatanja pojava koje bi nam u nekom drugom kontekstu bile apsurdne.

 

Opa!city je grad u kojem živimo, a opacity je način na koji ga preživljavamo.

 

 

/iz teksta autora/

 

 

Tim8 je udruženje mladih arhitekata koje je započelo zajednički rad 2014. godina na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa ciljem pomoći ugroženima nakon majskih poplava.

 

Od tada, tim nastavlja rad na projektima koji se bave pitanjima društvenog konteksta sa fokusom na temu minimalnog stanovanja, za ugrožene grupe i druge.

 

Dobitnici su brojnih nagrada, od čega se izdvaja nagrada Salona arhitekture 2016. godine za projekat i publikaciju „Model privremenog stanovanja: od ideje do realizacije na primeru romskog naselja”. Dugogodišnji su učesnici BINA programa u okviru stalnih i privremenih izložbenih postavki.

 

Tim8 čine: Ana Dušmanović, Jelena Stanković, Maja Kopta, Jelena Kojić, Nikola Arsić, Mihailo Sladoje i Stefan Milićević. 

Fotografije  i video| Tim8

1/7

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle