Dejan Todorović

Izložba: v0: oscilator

5 - 15. februar 2019. 

3M3 | izlagačka sezona 2018/2019

Tracing the milieu - what were you thinking?

Kustoskinja: Marija Bjelić

v0: oscilator Dejana Todorovića prva je u nizu 3M3 izložbi u izlogu galerije Kolektiv, uokvirenih temom "Tracing the milieu - What were you thinking?" (Tragovima miljea - O čemu ste mislili?) koju je postavila Marija Bjelić, kustos ove izlagačke sezone.

NIŠTA se matematički označava nulom, koja grafički predstavlja prazninu unutar zaokruženog prostora. Nula (ništica) je ceo broj koji sledi posle broja -1 a prethodi broju 1.

Projektovana instalacija alat je za ispitivanje integriteta i stabilnosti stanja prikazanog prizora u okruženju koje ga povremeno privremeno destabilizuje. Nulto projektovano stanje metafora je realizacije inicijalne stvaralačke zamisli, dok je svaka od destabilizacija posledica nepredvidivosti konteksta.

Cilj je iniciranje promišljanja o promeni i konstanti; mirovanju i pokretu; okosnici i oscilaciji; u arhitekturi, ili nekoj drugoj interesnoj sferi posmatrača/prolaznika.

Svaki pokret, bljesak, zrak sunca, oblak, odsjaj ili automobilski far prizoru daju nov karakter.

Može li on održati svoje nulto stanje?

 

/iz teksta autora/

 

Dejan Todorović (1990) mast. Inž. arh, završio je osnovne i master studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2014. godine, a od 2015. godine student je umetničkih doktorskih studija Scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Školske 2017/18. godine započinje rad u zvanju asistenta za užu naučnu oblast Arhitektonsko projektovanje na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Fokus umetničkog i naučnog istraživanja pozicionira na graničnim oblastima arhitekture, scenskih, i vizuelnih umetnosti, odnosno na njihovom preplitanju, kako među sobom – tako i sa drugim srodnim diskursima.

Foto | Nemanja Knežević

1/5

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle