Otvaranje: Utorak, 30, jun, 19.00h, Drinčićeva 20

NAPOMENA: Otvaranje izložbe će se desiti na otvorenom prostoru, ali vas molimo da zbog trenutne epidemiološke situacije ponesete maske sa sobom.

--------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crtež počinje od zida, kao atipičnog konteksta i razmere u okviru kojih treba da deluje. Odnosi se prema njegovom erozivnom karakteru kao onom koga treba sačuvati u svom izvornom obliku, ili pak kao onom čija nagrizanja treba dodatno stimulisati pokretom. Kreira se nov sloj – linearna struktura na određenom, promenljivom odstojanju od zida. Između građenja linearnog i zida kao postojećeg stanja postavlja se nov element kao medijator i prenosilac zvuka. Linearna struktura nosi sa sobom i niz pomerljivih tačkastih elemenata koji menjaju karakter linije. Namera crteža je da ispita pokretljivost linije u međuodnosu sa zvukom, da čitanjem otkrije preplitanja i mimoilaženja kako vidljivih, tako i nevidljivih tragova koji nastaju od pomeranja, razvlačenja, natezanja postavljenih slojeva crteža.

 

Kontekst u kome crtež nastaje dozvoljava mu specifičan taktilni karakter koji teži da privuče posetioce koji bi povlačanjem linearnih i tačkastih nanizanih elemenata prirodno proizvodili zvuk, a istovremeno ostavljali trag na novom elementu, materijalu koji je postavljen iza prvog sloja crteža. Prilikom svakog pokreta crteža nastaje zvuk koji u svojoj završnici kada se sretne sa zidom stvara neravnine, tragove, pukotine na postavljenim slojevima materijala, ali i na onim delovima zida koji preostaju slobodni. Odlomci ostaju i nakon izložbe, kao poseban novoformirani, arhivski sloj crteža čiji se izgled, stanje ne može predvideti, jer zavisi od stepena reakcije na sam crtež na licu mesta. Crtež prati i zapis o građenju crteža koji kroz tekst ukazuje na nestatičan tok njegovog nastanka.

 

Sound Drawing okuplja tim (Slađana Aničić, Tamara Vukotić, Branko Gulan, Olga Dukić, Boris Ivanović, Đorđe Kekić, Nikolina Lalić, Bojana Mijatov, Mladen Ostojić, Jefimija Popović, Jovana Ropčević, Andrea Stanković; tutor: Snežana Zlatković) kao nadgradnju jednosemestralnog istraživanja kroz crtež na završnoj godini studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predlaže se građenje crteža kroz radionicu kao otvaranje pitanja na ovogodišnji raspis konkursa Galerije Kolektiv And yet it moves – On liminal drawing issues, kustoskinje Anđelke Bnin-Bninski.

--------------

Projekat "Nova sezona izložbene programske celine 3M3 u galeriji Kolektiv"

je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Instagram vizual_smanjen kvalitet.jpg

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle