3M3 | izlagačka sezona 2018/2019.

Tracing the milieu - what were you thinking?

Kustoskinja: Marija Bjelić

Marija Iva Gocić i Boban Živanović

Izložba: Ja sam tiranin 

12 - 22. mart 2019. 

MarMa

This is my space.

I gave myself the right to own it.

I own it.

I am a part of the collective thought.

I am a representative of the collective thought.

I am an artist.

I am a tyrant.

This is a movement.

Karađorđeva ulica ima besmrtnu ulogu izgradnje, očuvanja i produbljivanja lokalnog identiteta. U skladu sa bremenom koje nosi i nematerijalnim vrednostima, ona je danas kritički medijator - spona između mesta i nemesta. 

 

“Ja sam tiranin” je materijalizovani glas jednog objekta u svom okruženju. Objekat je tretiran kao deo šireg konteksta nepokretne zajednice, koja se bori za svoje mesto. Ono odgovara funkcionalnim potrebama sadašnjeg trenutka, paralelno tražeći svoj status u vremenu. Mesto se seća prošlosti i slojevito je beleži.

U trenutku postavke - 12.03.2019. - predmet broji 516 listova 80 gramskog belog papira dimenzija 225 cm x 37 cm.

"Ja sam tiranin" je eksperiment koji prošlost, sadašnjost i budućnost predmeta postavlja u vremenske i prostorne granice koje su umetniku zadate. Umetnik je proizveo predmet, a potom se oslobodio odgovornosti nad njim, predajući je tebi. Predmet reflektuje tvoj odnos prema njemu - ostavlja tragove na sebi i oko sebe. On dozvoljava, trpi i ponaša se u skladu sa uslovima u koje je gurnut. 

/iz teksta autora/

 

 

'Ja sam tiranin' Marije Ive Gocić i Bobana Živanovića druga je u nizu 3M3 izložbi u izlogu galerije Kolektiv, uokvirenih temom "Tracing the milieu - What were you thinking?" (Tragovima miljea - O čemu ste mislili?) koju je postavila Marija Bjelić, kustos ove izlagačke sezone.

Marija Iva i Boban su najmlađi učesnici 3M3 programa do sad.

 

Marija Iva Gocić (1998)

Studentkinja filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Interesuje se za poeziju, slikarstvo, fotografiju i film. Njeni radovi bili su izloženi na grupnim izložbama From Theory to Practice (Cvijeta Zuzorić 2015) i Nova fotografija 9 (SKC 2018) . Učestvovala je u različitim performativnim izložbama među kojima se izdvajaju Wild Art 6 (Budimpešta 2018) i Bioskop Zvezda (Beograd 2018). Osim toga, bavi se modelingom i voli da svira, peva i pleše.

 

Boban Živanović (1998)

Student druge godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Interesuju ga sociologija, dizajn i film. Bio je učesnik EASA arhitektonskog programa u Rijeci 2018 i ima objavljen rad u online verziji regionalnog, studentskog časopisa TRISTOTROJKA. Odnos prema arhitekturi i dizajnu je počeo da neguje u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je proveo dve godine kao polaznik seminara dizajna, dok je interes za društvo i politiku stekao kao aktivan član debatnog kluba i posetilac lokalnih debatnih turnira.

Fotografije | Marija Bjelić

1/6

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle