3M3 | izlagačka sezona 2018/2019

Tracing the milieu - what were you thinking?

Kustoskinja: Marija Bjelić

Moderni u Beogradu

Izložba: .33: nešto trodimenzionalno

17- 27. april 2019. 

Projekat Moderni u Beogradu (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović, Petar Cigić) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti. Zajedno su pokrenuli platformu MuBGD u cilju promocije, ali i kritičke analize arhitektonskog nasleđa Beograda putem inovativnih grafičkih reprezentacija.

Koristeći projektantske metodske alate, autori projekta Moderni u Beogradu na inovativan način predstavljaju odabrana arhitektonska dela i prostorne celine nastale u hladnoratovskom periodu na teritoriji Beograda. Izložba .33: nešto trodimenzionalno izdvaja pojedine arhitektonske celine prethodno istražene kroz vizuelne reprezentacije, a potom reinterpretirane u tri dimenzije  što predstavlja reakciju autora u odnosu na specifično tematizovanu izlagačku sezonu 3M3. Cilj projekta je doprinos razumevanju kanonskih arhitektonskih projekata i objekata i njihovih uloga u širem društveno-političkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu, kao kritičkog instrumenta za promišljanje i produkciju savremenog prostora.

Izložba je osmišljena kao skup prostornih simulacija – autorskih radova članova tima i predstavlja pretpremijeru prikaza projekta u 2019. godini. Svaka simulacija predstavlja individualnu reakciju autora na specifične prostorne i estetske karakteristike odabranog dela i fragment je celokupnog projekta. Iako se vizuelni identiteti pojedinačnih priloga međusobno razlikuju u zavisnosti od pristupa autora kao i samog predmeta istraživanja, objedinjeni su medijem reprezentacije, a to je maketa. Autori koriste različite materijale, tehnike, prostorne odnose i likovne izraze kako bi vizuelno pripovedali o arhitektonskom nasleđu Beograda i približili manje poznate informacije i zanimljivosti široj publici. Likovna sloboda autora, sa druge strane, često podrazumeva spekulativan i fiktivan način  reinterpretacija društveno-kulturoloških aspekata odabranh arhitektonskih objekata i prostornih celina . Akcenat izložbe je takođe na savremenoj interpretaciji i digitalizaciji likovne reprezentacije  u okviru arhitektonskog diskursa.


Objekti obrađeni kroz fizički model:


Iva Bekić - Muzej vazduhoplovstva
Petar Cigić - Hotel za samce na Dorćolu
Dalia Dukanac - Palata Federacije (Zgrada SIV)
Stefan Đorđević - Muzej revolucije
Irena Gajić - Stambena zgrada za univerzitetske radnike ("Toblerone" zgrada)
Mirjana Ješić - zgrada Urbanističkog zavoda
Hristina Stojanović - Sava Centar
Snežana Zlatković - Zgrada DSNO (Zgrada Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane)

1/7

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle