3M3 SNEAK PEEK  | Hrvoje Spudić & Sven Sorić | KVADRAT SVJETLOSTI

Kustoskinja nove 3M3 sezone And yet it moves* - On liminal drawing issues Anđelka Bnin-Bninski

--------------

​Kvadrat svjetlosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrvoje Spudić & Sven Sorić

Pozlata jednog kvadratnog metra zabatnog zida, kvadrat precizno osvijetljen umjetnim izvorom svjetla, izmjena svjetla i tame. Liminalno stanje plohe koja je trebala primiti crtež, a sada to prestaje biti. 

Superpozicija pozlate i svjetlosti je superpozicija simboličkog i fizičkog. Dematerijaliziranoj plohi oduzimamo materijalni medij crteža i pripisujemo nematerijalni medij svjetlosti. Na neki način ispravljamo logičku grešku - na nematerijalnoj plohi se ne može intervenirati materijalistički. 

Svjetlom istražujemo plohu, njezinu prividnu trodimenzionalnost, plošnost, emanaciju svjetla s plohe. Baratajući 16mm projektorom, iskoristili bismo njegove mehaničke i optičke karakteritike

(ili ograničenja) kako bi testirali flickr (svjetlo — nesvjetlo). Bez prisustva pozlate na zidu ne

znamo i ne možemo predvidjeti kako će se projekcije ponašati. Proces je neodvojiv dio ovog rada. 

https://thistownneedsposters.com

Hrvoje Spudić (Zagreb, 1987.) diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Istraživač je tehnika i tehnologija tiska, fotografije, filma i zvuka. Svoja istraživanja provodi zajedno sa Svenom Sorićem u duu This Town needs Posters, hacklabu Radiona, filmskom laboratoriju Klubvizija, i u tandemu sa Sarom Salamon. Od 2017. je zaposlen na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u Kabinetu za plastično oblikovanje pri Katedri za projektiranje. 

http://stvari.info/

Sven Sorić (Sisak, 1989.) je freelance grafički dizajner, član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i  Hrvatskog dizajnerskog društva. Godine 2015. diplomorao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, no od tada se bavi isključivo dizajnom. Suosnivač je platforme This Town Needs Posters sa Hrvojem Spudićem, a u samostalnoj praksi fokusira se na dizajn knjiga i tiskanih publikacija te vizualnih identiteta za institucije u kulturi.

https://svensvensven.com

--------------

  

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle