3M3 SNEAK PEEK  | Jelena Janković & Filip Marinković | THICK TIME

Kustoskinja nove 3M3 sezone And yet it moves* - On liminal drawing issues Anđelka Bnin-Bninski

--------------

Thick time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelena Janković & Filip Marinković - Bujno vreme

Beleženjem utisaka kroz seriju dijaloških crteža istražujemo modalitete arhitekture. Učestalim posetama izložbenom prostoru, tokom čitave izlagačke sezone, skoro pa ritualno, vodimo grafički dnevnik. Unosi u dnevnik svojim ponavljanjem nagoveštavaju beskonačni godoovski crtež; on se prepliće, nadovezuje, briše, precrtava, podcrtava, docrtava...

Presek stanja u jednom trenutku postaje izložba.

Nužno je ne prići zidu u Drinčićevoj ulici kao čistoj izlagačkoj površini, podlozi za crtanje, ignorišući njegovu pojavnost i sve slojeve koje mu je vreme donelo. Suprotstavljenost funkcije izlagačkog potencijala koju zid poseduje, i trenutne pojavnosti stavljaju kontekst u liminalno stanje.

Ovaj zid je platno realnosti. Na njemu se sažimaju sve prošle i buduće slike. Beleške i tragovi bujnog vremena. To je, po Džeremiju Tilu, sadašnjost koja nagomilava prošlost i drži budućnost u začetku.

Nećemo se boriti protiv zida, već misliti o njemu i sa njim. Nećemo ishitreno delati i preći preko njega. Važno je zaustaviti se i videti ga. Zid mora da ostane isključivo zid, odričući se novih, stranih slojeva koji ga prekrivaju. Trebalo bi da nosi samo svoju sliku.

Cilj istraživanja je izazivanje mehanizma autorefleksije, suočavanjem zida sa posmatračem i samim sobom. Na ovaj način zid prevazilazi svoje postojanje kao puki izlagački prostor, kao podloga, i preuzima ulogu prvog plana.

Dati vreme zidu znači vratiti ga sebi, i obrnuto. Neophodno je trajanje. Mi crtamo, crtamo dugo, mi crtamo vreme.

Filip Marinković je rođen 1992. godine u Kraljevu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na master studijskom programu za unutrašnju arhitekturu. U svom radu preispituje koncepcije vremena, čula, percepcije, običnog, svakodnevnog i previđenog. Interesuje ga istraživanje suptilnih pragova i oblasti u kojima prostori, stvari i ideje postaju i nestaju. Radi kao grafički dizajner, dizajner knjige i frilens projektant enterijera.

Jelena Janković je rođena 1992. godine u Beogradu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na master studijskom programu Arhitektonsko projektovanje. U toku studija počinje sa radom na Arhitektonskom fakultetu na Departmanu za arhitekturu, u svojstvu studenta saradnika (demonstratora), na osnovnim i master akademskim studijama. Trenutno je student doktorskih studija sa temom Senzacija u/sa prostorom. Istraživanje je usmereno na trenutak

stupanja u kontakt objekta i osobe i reakcije – senzacije koja nastaje u tom vremenskom trenu. Razmena koja se događa odnosi

se na uzajamno prožimanje onoga što prostor budi i nudi istovremeno, pamćenje, stvarnost, percepciju, preplitanje

fizičkog i psihičkog ukupno. Smatra da je susret čoveka i prostora uvek novo iskutvo – eksperiment. Pored arhitekture njena interesovanja su usmerena ka psihologiji, filozofiji i umetnosti. Bavi se teorijskim radom i frilens projektovanjem.

--------------

bujno vreme; thick time - zid-low-densit
bujno vreme; thick time - 03122020.png
bujno vreme; thick time - gif2.gif
bujno vreme; thick time - basta.png

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle