3M3 | izlagačka sezona 2018/2019

Tracing the milieu - what were you thinking?

 

Kustoskinja​: Marija Bjelić

Yunicorns & Jelena Mitrović

Izložba: Jugoslovenski vrt

18 - 30. jun 2019.

JUGOSLOVENSKI VRT 

Svaki objekat od svog nastanka u prostoru predstavlja artefakt koji značenjem želi da determiniše, kao zauvek bivstvujuće, mesto ideje, ali u vremenu koje svoje pletivo gusto i nepredvidljivo plete nitima novog značenja ne biva ono što se mislilo nego ono što se desilo.

 

Objekat bi trebalo da poseduje–reflektuje svoju suštinsku ideju postojanja kroz dinamizam gde se naspram plastičnog, čvrste materije, gustine supstance, otvara šupljina praznog prostora, onog izostavljenog, a prisutnog. U toj dijalektici sukoba možemo možda tražiti i naći značenja koja su preživela ispod površine očiglednih simbola.

 

Sadržaj prostorne instalacije proizilazi iz ideje o prenošenju koje povezuje prostore – o arhitektonskom i uopšte umetničkom prenošenju koje nije samo simbol, već i  stvaranje. Instalacija predstavlja gest multidimenzioniranja prostora u izlogu kako bi se u jedinstvenom pogledu istovremeno našli statični i pokretni svet, unutrašnjost i spoljašnjost, odraz i predmet, objekat i sistem, kondenzovana stvarnost i diferencijalno vreme. Fizički model predstavlja deformaciju skulpture koja u cilindričnom ogledalu stvara pravilni odraz spomenika. Spomenik se u identičnom obliku nalazi samo u odrazu − u imaginarnom prostoru zgusnutom iza površi, koji omogućava da se figura pojavi tamo gde je nema− u idealnoj projekciji, ali kao prostor koji je suštinski nestvaran. Deformisana skulptura u stvarnom prostoru po svom karakteru nije spomenik već njegov neidentični deo, relacioni model koji ispoljava odsustvo predmeta sa mesta gde jeste, i to zato što se nalazi tamo, u ogledalu.

Tako se u središtu instalacije koje određuje ogledalo konstituiše jedan kondenzovani prostor unutrašnjeg jedinstva, nestvaran u meri u kojoj su to utopije koje predstavljaju oblik doveden do savršenstva u okruženju koje se rastvara i nestaje.

Sa druge strane nalazi se stvarni prostor instalacije čijom se kompozicijom, tzv. rasipanjem oblika, na osnovu anamorfoze i tehnike koju su zvali magia parastatica, simulira kretanje oblika kroz neprozirno tkanje vremena.

Tu je moguće zamisliti prostornu celinu, ali zasnovanu na sasvim drugačijem principu izgradnje kakav bi predstavljao paradigmu vrta ili bašte.

 

Vrtovi su mesta u kojima su kontradiktorne pozicije moguće, i koja samim tim još uvek nude mogućnost susreta sa čudima. To su prostorna pletiva u kojima se simbolička savršenstva preklapaju sa samim postojanjem stvari.

 

Jelena Mitrović

 

 

Yunicorns je samoodrživi umetnički projekat arhitektonske prirode. Osmišljen je 2017. godine od strane troje arhitekata Nevene Kocić, Zorane Lužanin i Nebojše Stevanovića. Cilj projekta je da otvori i promoviše pitanje tretmana modernističkog arhitektonskog nasleđa nastalog u doba SFR Jugoslavije. Izložba "Jugoslovenski vrt" razvijena je u saradnji sa arh. Jelenom Mitrović.

Jelena Mitrović se bavi arhitekturom od 2007. godine, sa fokusom na kritički pristup arhitektonskom projektovanju, kao i na istraživanju etičkih i političkih pitanja savremene discipline baziranih na problemu disciplinarnog subjektiviteta. Veliki deo istraživanja zasiniva se na pronalaženju tehnika za prevazilaženje vizuelnog identiteta u savremenoj reprezentaciji. One uključuju povratak na njene geometrijske osnove iz kojih sa jedne strane proizilazi niz opšteprihvaćenih tehnika zasnovanih na sistemu linearne perspektive, a sa druge zanemareno područje istraživanja zakrivljenja i alteracije slike koje započinje katoptričkim mašinama u XVI veku i razvija se preko iluzije prostora i anamorfoze do današnjih tehnika mapiranja koje ispituju mogućnosti za optičko sadejstvo deformacije površi i same projekcije shvaćene u ulozi prostornog animatora.

 

1/7

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle