PRATEĆI PROGRAM

Prateći program Galerije Kolektiv obuhvata niz aktivnosti i programa. U okviru ovog programa, Kolektiv Arhitekata sprovodi istraživačke projekte, organizuje različite izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti koje za cilj imaju predstavljanje i promocije arhitekture i srodnih oblasti.

Galerija Kolektiv, u saradnji sa časopisom Oris, predstavila je izložbu portugalskog arhitekte Alvara Size, jednog od glavnih aktera današnje globalne arhitektonske scene. Specifičnost ove izložbe je ta što su pored crteža Alvara Size bili predstavljeni i crteži njegove davno preminule supruge, umetnice Marije Antonije Size.

Program koji je realizovan tokom leta 2016. godine. Ovaj projekat je organizovan zajedno sa Goethe institutom i organizacijom City Guerilla. Realizovana su tri programa: Savamala Monsters, Hit the Hermes i Moje parče Savamale. Projektom su rukovodile Marijana Utvić i Olivera Petrović.

Cilj programa Beogradski Brutalizam je da se kroz seriju izložbi, projekcija, razgovora, predavanja i radionica sagleda i istraži ovaj period u beogradskoj arhitekturi koji je, kao deo kulturne sredine formirao identitet više generacija Beograđana. Odnos prema temi je aktivan, a ne ekskluzvno prikazivački - pre svega jer se bavimo tkivom koje je živo, objektima i formama koje su neprekidno u funkciji i koje traže otvoren pristup njihovoj prirodi.

U okviru Drugog Balkanskog arhitektonskog bijenala i izložbe Basic Balkan Architecture, galerija Kolektiv pozvala je sve zainteresovane da se priključe otvorenoj radionici izrade prostorne instalacije pobedničkog rada internacionalnog konkursa Basic Balkan Architecture: „Ilka’s Dream of Chairs“, autora Christian Daschek (Austrija) i Luis Pozo (Bolivia).

prateći program | Njen krug

Izložba „Njen krug“ predstavlja prvi celovit prikaz ženskog arhitektonskog stvaralaštva u arhitekturi kod nas, od projektovanja objekata svih namena, preko urbanističkih planova, enterijera, dizajna nameštaja pa do tematskih publikacija. Količina sakupljenog materijala, koji ni na koji način nije konačan, govori o velikom doprinosu koje su žene arhitekte ostvarile i ostvaruju i dalje u arhitekturi.

Partnerski program Galerije 12 HUB i Galerije Kolektiv kroz dinamičnu šemu performansa, predavanja i izložbi, istražuje nove prostorne mogućnosti i platforme za umetničke prakse, ali i mogućnosti preoblikovanja prostornih okvira kroz umetničku praksu.

Please reload

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle