PRATEĆI PROGRAM

Prateći program Galerije Kolektiv obuhvata niz aktivnosti i programa. U okviru ovog programa, Kolektiv Arhitekata sprovodi istraživačke projekte, organizuje različite izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti koje za cilj imaju predstavljanje i promocije arhitekture i srodnih oblasti.

ARHIVA:

Please reload

Meta Hočevar: Prostori Mete Hočevar

29. maj - 16. jun 2018.

Galerija Kolektiv, u saradnji sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN), Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predstavlja izložbu pod nazivom "Prostori Mere Hočevar". Ovom izložbom ćemo predstaviti rad Mete Hočevar, arhitekte i scenografkinje iz Slovenije, autorke kultne knjige „Prostori igre“.

Izložba: Alvaro Siza i Marija Antonija Siza

16. jun - 16. jul 2017.

Crtež je veoma važan za Alvara Sizu, kako u njegovoj arhitekturi, tako i u privatnom životu. On koristi crteže dok razvija ideje i razmišlja o arhitekturi, dok takođe, crtežom pamti životne trenutke. Specifičnost ove izložbe je ta što su pored crteža Alvara Size bili predstavljeni i crteži njegove davno preminule supruge, umetnice Marije Antonije Size.

Basic Balkan Architecture: Ilkin san o stolicama

8. decembar - 13 decembar  2016.

U okviru Drugog Balkanskog arhitektonskog bijenala i izložbe Basic Balkan Architecture, galerija Kolektiv pozvala je sve zainteresovane da se priključe otvorenoj radionici izrade prostorne instalacije pobedničkog rada internacionalnog konkursa Basic Balkan Architecture: „Ilka’s Dream of Chairs“, autora Christian Daschek (Austrija) i Luis Pozo (Bolivia).

Izložba: Njen krug

8. jun - 17 jun  2016.

Izložba „Njen krug“ predstavila je prvi celovit prikaz ženskog arhitektonskog stvaralaštva kod nas, od projektovanja objekata svih namena, preko urbanističkih planova, enterijera, dizajna nameštaja pa do tematskih publikacija. Količina sakupljenog materijala, koji ni na koji način nije konačan, govori o velikom doprinosu koje su žene arhitekte ostvarile i ostvaruju i dalje u arhitekturi.

Beogradski brutalizam

april - jun 2016

Cilj ovog istraživačkog projekta bio je da kroz seriju izložbi, projekcija, razgovora, predavanja i radionica sagleda i istraži ovaj period u beogradskoj arhitekturi koji je, kao deo kulturne sredine formirao identitet više generacija Beograđana. Odnos prema temi je aktivan, a ne ekskluzivno prikazivački – pre svega jer se bavimo tkivom koje je živo, objektima i formama koje su neprekidno u funkciji i koje traže otvoren pristup njihovoj prirodi.

Škola urbanih praksi: Monstrumi Savamale

23. jul - 31. jul 2015.

Savamala monsters je bila prva izložba u okviru postavke Slučajnih vodiča i predstavila je imaginarna stvorenja koja žive na prostoru Savamale.

Škola urbanih praksi: Hit the Hermes

1. avgust - 7. avgust 2015

Hit the Hermes je eksperimentalni multimedijalni projekat, nastao kao reakcija na poražavajuću statistiku istraživanja o posećenosti Narodnog muzeja u Beogradu koje je sprovedeno među građanima.

Škola urbanih praksi: Moje parče Savamale

8. avgust - 19. avgust 2015.

“Moje parče Savamale” bio je naziv participativne radionice koja je imala za cilj da žitelje Savamale i ostale građane direktno uključi u proces planiranja i kreiranja javnog prostora. Na ovaj način građani su imali priliku da iznesu svoje mišljenje i utiču na procese planiranja grada.

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle