ARCHIVE:

Please reload

 

 

ONGOING PROGRAM:

Brutalizam u Beogradu: Razgovor sa Zoranom Abadićem, utorak 29.novembar, 2016. godine/ početak u 19:00

U nastavku programa Brutalizam u Beogradu,  Galerija Kolektiv organizuje predavanje i razgovor sa mr. Zoranom Abadićem, docentom na Departmanu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

PALATA PRAVDE 1961 1963 1969 1973 / 2003 2005 / 2012 2014 / 2016 . . .

Zgrada pravosudnih ustanova "Palata pravde", kapitalno delo autora arhitekte Zorana Žunkovića, profesora arhitekte Mihaila Živadinovića i arhitekte Božidara Simovića, je na osnovu razrađenog prvonagrađenog konkursnog idejnog arhitektonskog rešenja podignuta 1973. godine. Iako je prošlo više od četiri decenije od izgradnje i formalne zaštite, zgrada "Palata pravde" sve do danas nije došla na red da bude rekonstruisana. Brojne programske i prostorne devijacije usporile su svakodnevne radne aktivnosti koje su željeno ustrojstvo pravosudnog sistema dovele do granice izdržljivosti.

Predavanje će kroz kratak pregled događaja, počev od  izgradnje 1969. godine sve do izrade prvog projekta rekonstrukcije 2012. godine, ukazati na fundamentalne odlike i posebnosti zgrade, istovremeno predstaviti osnovne elemente rešenja predstojećeg unapređenja.

 

3M3 I NOVA SEZONA (2016-2017)

Galerija Kolektiv poziva na učešće u novoj sezoni programa 3M3, pod tematskim okvirom REFLEKSIJE: Is it by mistake or design?

3M3 je smenjujuća postavka u izlogu galerije. Ovaj program pruža uslove za izvođenje instalacija i postavki, kreiranih od strane mlađe generacije arhitekata, koji se bave istraživanjem specifičnih fenomena. Kao rezultat, istražuju se načini na koje prozor komunicira sa ulicom, kroz odnos arhitektonskog elementa i predmeta infrastrukture, promenljivog i stalnog, prisutnog i prolaznog.

Predlozi za izložbu se prihvataju tokom cele sezone, počev od 1. oktobra 2016. Sve arhitekte i studenti arhitekture (pojedinačni autori ili grupe autora) mogu da učestvuju. Odabrani autori će svoje koncepte razvijati u saradnji sa timom galerije i kustosom Pavlom Stamenovićem, dok će Galerija Kolektiv pokriti produkcijske troškove.

Prijave slati na mail: 3m3@kolektiv.rs

Please reload

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle