NOVE PRAKSE

Cilj programa je predstavljanje globalno prepoznate i establirane savremene arhitekture. Ovaj program otvara polje globalno aktuelnih arhitektosnkih praksi tematizujući različite pristupe, senzibilitete, metode i specijifčnosti arhitektonske prakse.

 

Alvaro Siza je jedan od glavnih aktera današnje globalne arhitektonske scene. Crtež je veoma važan za Alvara Sizu, kako u njegovoj arhitekturi, tako i u privatnom životu. On koristi crteže dok razvija ideje i razmišlja o arhitekturi, dok takođe, crtežom pamti životne trenutke. Crtež je za njega najbrži način komunikacije – sa sobom i sa drugima. Specifičnost ove izložbe je ta što su pored crteža Alvara Size bili predstavljeni i crteži njegove davno preminule supruge, umetnice Marie Antonie Size.

Mathias Klotz je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih predstavnika čileanske arhitekture. Ukorenjeni na geografskim posebnostima rodnog Čilea, područja koje je zbog svoje izolovanosti i slabog arhitektonskog nasleđa omogućilo mlađoj generaciji arhitekata da razvije sopstveni jezik utemeljen na tehničkim graditeljskim premisama u okviru ekonomskog preporoda Čilea posle svrgavanja Pinočeovog režima, ali najpre nastali iz intenzivnih istraživanja potreba korisnika, njegovi projekti skladan su primer komunikacije čoveka, kulture i prirode.

Izložba Struktura misli koja se sastoji od nacrta, fotografija, radnih i završnih modela, predstavlja jedan od poslednjih projekata Kohki Hiranume – Drvenu stomatološku kliniku u Osaki koja je rađena prema svim principima njegove arhitekture s posebnom pažnjom posvećenoj ekologiji i održivosti.

Please reload

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle