performarch: performans UTEHA

23- 24.jul, 2016

 

Mlada umetnica Sara Kostić izvela je u beogradskoj galeriji Kolektiv 24-časovni performans “UTEHA”  tokom kojeg je gradila postelju od šećera. Publika je mogla da posmatra deo performansa uživo u galeriji u subotu 23. jula od 12-18h, a ceo performans kroz izlog galerije i putem livestreama na web sajtu Galerije 12 HUB.

 

Umetnica u ovim performansom nastoji da oslika današnje potrošačko društvo koje sebi ne dozvoljava i ne ume da nađe utehu van fizičke forme. Šećer je bitna namirnica u današnjem društvu, predmet bezbrojnih polemika, jak simbol socijalnog poretka. Njegov uticaj na promene ljudskog tela i psihe u poslednjim decenijama je ogroman. Šecer transformiše telo, samim tim transformise arhitekturu.

 

Sara Kostić je Master inžinjer arhitekture na Univerzitetu u Beogradu i performans umetnica koja će se predstaviti na prestižnom Venice International Performance Art Week-u u decembru 2016. Performans UTEHA je diplomski rad kojim Kostić završava učešće u Performance HUB-u, jednogodisnjem sertifikovanom umetničkom programu koji je inicirala umetnica Marta Jovanović u saradnji sa Galerijom 12 HUB u Beogradu. Performans HUB je platforma koja omogućuje studentima i mladim umetnicima inovativne pristupe obrazovanju kroz susrete sa međunarodno priznatim performans umetnicima, profesorima i predavačima.

O performansu "UTEHA" i značaju Performans Hub-a za lokalnu scenu u razvoju pisao je u njujorški magazin Frieze.

 

Performansom “UTEHA”, Galerija Kolektiv najavila je saradnju sa Galerijom 12 HUB i Performance HUB-om u okviru koje će se u izlagačkoj sezoni 2016/2017 realizovati serija radova posvećenih novom polju praksi i istraživanja veze između umetnosti performansa i arhitekture.

1/14

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle