izložba | Alvaro Siza i Maria Antonia Siza

16 jun - 16 jul 2017.

Galerija Kolektiv, u saradnji sa časopisom Oris, predstavila je izložbu portugalskog arhitekte Alvara Size, jednog od glavnih aktera današnje globalne arhitektonske scene.

Crtež je veoma važan za Alvara Sizu, kako u njegovoj arhitekturi, tako i u privatnom životu. On koristi crteže dok razvija ideje i razmišlja o arhitekturi, dok takođe, crtežom pamti životne trenutke. Crtež je za njega najbrži način komunikacije – sa sobom i sa drugima.

Specifičnost ove izložbe je ta što su pored crteža Alvara Size bili predstavljeni i crteži njegove davno preminule supruge, umetnice Marije Antonije Size.

 

Ciklus radova koji je prikazan u Orisu i kasnije u galeriji Kolektiv vezan je za njegov rad na Marijanskom svetilištu u Fatimi u Portugalu. Nova crkva Presvetog Trojstva izgrađena je 2007. godine prema projektu grčkog arhitekte Aleksandrosa Tombazisa, a Siza je osmislio dizajn murala u kapeli crkve.

 

U Beogradu je predstavljena serija, prema kojima je izrađen taj monumentalni mural, u kojima se ponovo prepoznaje Sizin manir koji odlikuju jednostavnost, preciznost, promišljenost i ekspresivnost.

S druge strane, opus njegove supruge, iako stilski srodan, u smislu sadržaja je potpuno drugačiji. Marija Antonija Siza je u svom radu zašla i u sfere imaginacije i groteske.

1/41

1/48

1/40

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle