izložba | Meta Hočevar: Prostori Mete Hočevar

29. maj - 16 jun. 2018.

Galerija Kolektiv, u saradnji sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN), Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predstavlja izložbu pod nazivom "Prostori Mere Hočevar". Ovom izložbom ćemo predstaviti rad Mete Hočevar, arhitekte i scenografkinje iz Slovenije, autorke kultne knjige „Prostori igre“.

Izložba će obuhvatiti izbor realizovanih radova, mnogi od kojih su nagrađivani, tokom četrdesetogodišnje karijere ove umetnice i rada, kako u regionu u Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Beogradu, tako i u drugim državama evrope i sveta kao što su Austrija, Nemačka, Rusija, SAD, Grčka.

"Meta Hočevar je dobitnica četiri Sterijine nagrade, za predstave realizovane u četiri različita grada (Zenica, Skoplje, Ljubljana i Zagreb) i republike, u periodu između 1979. i 1984. Nije preterano reći da je Meta Hočevar izmenila jugoslovensku pozorišnu scenografiju. Po obrazovanju arhitekta, ona je ključnu pažnju posvetila ustanovljavanju, organizaciji i artikulaciji scenskog prostora, podrazumevajući, naravno, estetičnost i semantičnost kao osnovne umetničke planove. Ispražnjen, očišćen scenski prostor, određen sa nekoliko ključnih elemenata (platno kojim prekriva pozornicu u Krležinim Legendama ili denivelacija poda u Zlatnim cipelicama Smolea), pokrenuti prostorni planovi, koncentracija na nove materijale i scenska tehnička sredstva, način upotrebe svetla i čitav niz kreativnih postupaka koje je razvila Meta Hočevar, postali su i ostali tema scenografskih razmatranja i danas."

- Radivoje Dinulović

1/5

1/3

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle