Izložba | Piranski dani arhitekture | Nagrada Piranezi 2018

Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica vodi poreklo iz Pirana. Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata. Nagrađeni rad treba da odražava poštovanje savremene arhitekture za prirodni, kulturni i istorijski kontekst. Predstavljanjem različitosti u okviru visokokvalitetne evropske arhitekture, ova nagrada podstiče kulturni identitet i, između ostalog, naglašava značaj oživljavanja modernističke arhitekture. Prva nagrada Piranezi dodeljena je 1989. srpskom arhitekti i umetniku Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Godine 2018, dodeljena je trideseta, jubilarna, nagrada Piranezi. Nacionalni selektori iz devet pozvanih evropskih zemalja, kao i studenti-selektori sa dvanaest pozvanih evropskih arhitektonskih fakulteta nominovali su 41 arhitektonski rad i 22 studentska projekta. Članovi međunarodnog žirija za 2018. godinu, kojem je predsedavala arhitekta Valeri Malvin, bili su arhitekte Mateo Bolgan, Eduard Kaljis, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Gernot Hertl, Palmar Kristmundson, Nil Makalok, Giljem Moliner i Amir Vuk Zec. Naslovna tema konferencije Dana arhitekture u Piranu 2018. godine bila je Arhitektura je kultura. Slovenački nacionalni selektor, arhitekta Andrej Hrauski, napisao je, između ostalog, sledeće: „... Dobra arhitektura ne dolazi sama od sebe mada je najvažniji deo društvene nadgradnje zvane kultura. Arhitektura nije privredna delatnost čiji je cilj da ostvari dobit. Ona, pre svega, obogaćuje naše društvo i daje mu smisao. Dobra arhitektura ne donosi opstanak, već donosi sam život u najdragocenijem obliku ...”.

NAGRADA PIRANEZI 2018

Selekcija Srbije, Andrej Strehovec

Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec, koji je izabarao sledećih pet realizacija:

Kuća u Tetovskoj (Tetovska 73, Beograd / 2017) – Dejan Miljković, Jovan Mitrović
Hotel kondo Kamenovo (Sunstone Residences), Sipkov krs, Miločer, Crna Gora (2017) – Mitarh d.o.o.
Mountain Resort Branković (Vrelo, Pirot, Stara Planina / 2018) – Alterno inc. d.o.o.: Đorđe Kitić, Dušan Nikolić, Ivana Veličković, Mirjana Nikolić, Dejan Knežić
Javna pijaca u Negotinu (2016) – Raum d.o.o.
Sojenica na Savi, Beograd, reka Sava, Ada Progar (2016) – Remorker Architects: Milan Katić, Marko Korošec, Dušica Oparnica


„Jedan drugi način je i sama realizacija kvalitetnih projekata sa autonomne stručne pozicije arhitekata, koji su jedni od retkih stručnjaka koji poseduju stručne kvalifikacije širokog dijapazona. Međutim, konferencijske aktivnosti omogućavaju i saradnju građana i struke na zajedničkim mestima i stvaraju različite razine zajednice. Naročito su te mogućnosti bitne za uspostavljanje profesionalnih pozicija te za razvoj i kontinuitet stručnog kadra, koji ojačan organiziranom podrškom dobiva mogućnost javnog nastupa i time preuzima stručnu odgovornost za razvoj kulture i očuvanje baštine. Na taj način se otvaraju mogućnosti za različite nivoe dijaloga sa gradskim vlastima i za razvoj kulture prostora. Za taj poslednji deo potrebno je uvek uraditi hrabar korak.”

Dani arhitekture u Piranu održavaju se jednom godišnje, od 1983. godine, u Sloveniji. Cilj međunarodne konferencije u Piranu je da predstavi najprogresivnije i najinovativnije ideje arhitektonske i prostorne produkcije, a na njoj su učestvovali mnogi ugledni arhitekti: Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vijeira, Peter Cumtor, Svere Fen, Kenet Frempton, Dejvid Čiperfild, Vang Šu i drugi. Od 2008. godine, konferenciji predsedava arhitekta Maja Ivanič, direktorka galerije DESSA u Ljubljani, a organizatori su Anže Koren, Špela Kuhar i mlađa generacija slovenačkih arhitekata.

Izložbu možete pogledati do 3. juna u prostoru galerije Kolektiv (Karađorđeva 53).

Produkcija: Piranski dani arhitekture, Slovenija

Organizacija : BINA i galerija Kolektiv

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle