NJEN KRUG

Izložba „Njen krug“ predstavlja prvi celovit prikaz ženskog arhitektonskog stvaralaštva u arhitekturi kod nas, od projektovanja objekata svih namena, preko urbanističkih planova, enterijera, dizajna nameštaja pa do tematskih publikacija. Količina sakupljenog materijala, koji ni na koji način nije konačan, govori o velikom doprinosu koje su žene arhitekte ostvarile i ostvaruju i dalje u arhitekturi.

 

Izložba je kombinovala materijal prikupljen u dva nezavisna istraživanja koja su započeta tokom 2013. u Beogradu i tokom 2014. godine u Novom Sadu, kao i dostupne materijale nastale tokom prethodnih individualnih istraživanja. Jedino prethodno sveobuhvatno istraživanje sprovela je dr. arh. Divna Đurić Zamolo  pred kraj svog života 1976. godine, i taj materijal, u svom sirovom izdanju objavljen je 1996. u publikaciji Pinus Zapisi br. 5 u izdanju Muzeja nauke i tehnike. Od tada pa do 2013. godine imamo pojedinačne naučne članke o nekoliko arhitektkinja. Kroz formu vremenske ose prikazan je kontinuitet žena u arhitekturi, skrenuta pažnja na bogatstvo i raznolikost arhitektonskog izraza i omogućen je svojevrsni prikaz razvoja naše savremene arhitekture kroz prizmu ženskog stvaralaštva. Neke žene iz naše arhitektonske prošlosti izostale su iz ovog prikaza, poput Anke Zečević,  Danice Hristić, Draginje Petrović i drugih. I forma izložbe nametnula je svoja prostorna i sadržajna ograničenja. Nesumnjivo je da je ovaj prikaz samo deo ukupnog ženskog stvaralaštva i doprinosa našoj arhitekturi.

Kontinuitet vremenske ose je isprekidan od 1990. godine do danas, što zbog velikog broja žena i raznovrsnosti njihovih delovanja koja zaslužuju posebne prikaze, što zbog nedostatka vremenske distance, ali i vremena, za ozbiljnu valorizaciju savremenog ženskog arhitektonskog opusa.  Iskorišćene su stoga, kao uzorci i reprezenti današnjeg trenutka, izgrađeni objekti nekih od autorki koje su do sada uzele učešća u našim istraživanjima. Na vremenskoj liniji našli su se i naši napori na promociji ženskog stvaralaštva, jer smatramo da je pisanje, istraživanje, diskutovanje i  prikazivanje doprinosa žena arhitekata važno koliko i nastavak njihovog uspešnog bavljenja arhitekturom. Skretanjem pažnje na ženski opus možemo promeniti odnos institucija i struke prema našim važnim arhitektkinjama/arhitekticama i pružiti interesantne modele budućim generacijama.

Autori izložbe:

Milena Zindović, Andrea Tamaš Dačić i Ivan Stanojev

1/8

        Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20, Beograd, Srbija

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle